Translate

Претражи овај блог

На чистини, на ветру, на висини

На чистини, на ветру, на висини
Рани критички радови о Мирославу Лукићу Бели Тукадрузу

Директни контакт

Директни контакт са дописницима, преводиоцима, сарадницима, пријатељима, филантропима, издавачима

ПРЕТРАЖИВАЧ. КОМПЛЕТАРИУМА

ПоРтАл |Сазвежђе З


СУРБИТА

субота, 13. фебруар 2016.

Индекс беде и коментари

За листу економски најбеднијих земаља у свету америчке агенције „Блумберг” наши економисти кажу је у служби предизборне трке  Аутор: Аница Телесковићпетак, 12.02.2016. у 22:05

Мадрид сиромашнији од Београда (Фото С. Костић)
„Блумбергова” листа беде завршила је у предизборној кампањи. Чињеницу да је Србија седма на листи најјаднијих економија света опозиција, тачније Демократска странка, искористила је да прикаже како су резултати ове владе лоши. Премијер Александар Вучић, са друге стране, тврдио је да наша позиција није тако лоша као што се чини, јер је пре четири године (у време кад је Демократска странка била на власти), тај индекс био још гори.
Ко је у праву и шта заправо значи овај показатељ?
Биг мек индекс
Горан Николић сарадник Института за европске студије каже да је у економији мана једноставних индекса то што, управо због своје једноставности не могу да дају комплетну слику једне економије.
Али ипак, неке закључке је могуће извести. Као пример једноставног индекса Николић наводи такозвани биг мек индекс. Као мерну јединицу он узима цену хамбургера „биг мек” у Мекдоналдсовим ресторанима брзе хране широм света.
– Тако је „биг мек“ у Србији и у Индији јефтин, а у Швајцарској скуп. То нам ипак нешто говори о стандарду – каже Николић.
Судећи према „Блумберговој” листи, Шпанија је беднија од Србије, што свакако није