ОСТАВИНСКА расправа иза смрти Јосипа Броза Тита, која траје више од три деценије, у понедељак је, после три године паузе, коначно настављена у Првом основном суду, у Београду. Суд ће тражити од председника Томислава Николића да скине ознаку тајности са спискова имовине остале иза бившег југословенског председника. Брозови наследници траже да се садржина тог "сефа 555" премести у депо суда, док наследници Карађорђевића не одустају од захтева да и они буду укључени у оставински поступак. 
Последње рочиште у Брозовој оставини пре 5. октобра, одржано је 7. децембра 2012. У међувремену, преминула је и Титова удовица Јованка Броз, и завршен је и оставински поступак иза њене смрти. Као наследнице имовине некадашње прве даме, али и наследници њеног дела у Титовој заоставшти, појављују се Јованкине сестре Зора и Нада.
- Пре нешто више од годину дана правни заступник Титове унуке Светлане Броз тражио је од суда стављање привремене мере, којом би се обезбедило да се ствари из "Титовог сефа" у НБС пребаце у депо суда - каже Виолета Коцић Митачек, адвокат маршаловог сина Мише и унуке Златице. - Суд је одбио, због чега је уложена жалба Вишем суду. Виши суд је одбацио, затим наложио Првом основном суду да питање привремене мере поново размотри.
У публици су били и заступници престолонаследника Александра Карађорђевића, кнеза Александра и кнегиње Јелисавете: Зоран Живановић, Дејан Недић и Душанка Суботић Хомен. Како су нам потврдили, они су уложили поднесак суду, тражећи да буду укључени, будући да је Комисија председника Србије пре две године утврдила да ствари у "Титовом сефу" имају грб династије Карађорђевић!
Председник Комисије Оливер Антић тада је за "Новости" рекао да се комисија консултовала са судом, који је рекао да нема услова да чува нађене ствари, па су оне из безбедносних разлога враћене у депозит НБС. Такође је рекао да је са њих скинута ознака државне тајне, што данас у суду демантују. Следеће рочиште биће одржано 19. октобра.
СУДИЈА У НЕДОУМИЦИ
- СТЕКЛИ смо утисак да судија не зна шта би урадила поводом нашег захтева да се укључимо у поступак, па је расправа одложена. Није нам јасно како је тај предмет државна тајна, када је председник Николић скинуо ознаку тајности? И шта после три деценије уопште може да буде тајна у Титовом сефу - питају се заступници Карађорђевића.